Ne Bekliyordunuz?

İki günden beri ekmek zammı konuşulmakta, fırıncı esnafı topa tutuluyor. Şimdi fırıncıları eleştirenlere soruyorum: Ekmeğimize dokunma diyorlar.

Memura zam, işçiye zam, emekliye zam, zam, zam diyerek 2024 yılının son aylarında zam isteyenler? Ne bekliyordunuz? O günlerde de çok kere yazdım, zam yapılmasın, fiyat artışı olmasın diye.

Buğday zamlandı mı? Evet, un fiyatları yeni ile arttı mı? Çünkü un fabrikasında işçi çalışıyor. 17 bin TL olan asgari ücretin 22 bin TL olduğunu sanacaksınız ama 30 bin TL'nin altında çalışan kalmadı. SSK primi, stopajlı KDV, tüm giderler arttı mı? evet..

Fırında çalışan işçi ustanın maaşı arttı mı? Evet, diyeceksiniz. Tüm bu artışların karşısında yapılan ekmek zammı çok az. Sanıyorum Ramazan Bayramı sonrası 15 TL'yi görecektir. Aksi halde zarar eder!

Zam isterken: Memura, çalışana, emekliye, verelim zam, verelim ama verdiğimiz o zam, bir iki ay içinde bizden çıkacağını da unutmamak gerek. Başta ekmeğimiz olmak üzere bizden geri alacaklarını bilmeniz gerekirdi!..

Bugün Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir talimat verse, TL'den bir sıfır atsak, insanımız moral men huzura kavuşacaktır. Ekmek 1,25 TL olur veya 1 lira 50 kuruş olur!
İthalatta kemer sıkmalıyız. Muadili olan mallar ithal edilmemeli!

2024 yılı ihracat değeri ise bir önceki yıla göre yüzde 2,5 oranında artarak 261,9 milyar dolar, ithalat değeri ise yüzde 4,9 oranında azalarak 344,1 milyar dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz.

83 milyar dolar açığımız var. Eğer 2025 yılı sonunda ihracat-ithalat başa baş gelirse, harika olur. İhracatımız 350 milyar dolar, ithalatımız 300 milyar dolarda kalırsa, işte o gün bayram günü olacaktır. Hilali görüp oruç tutmaya başladığımız, hilali görüp Ramazan Bayramı yaptığımız gibi o gün bayram ilan edelim.

Cumhurbaşkanlığı Kararname’si ile lüks tüketim malları, muadili yerli ve milli olan mallar ve gereksiz ithalatlara son verilirse bu açık daha hızlı kapanır ve o günde ekmeğe zam gelmez. Ama birileri çıkar, "Türkiye'de bir şey yok" diye bağırır! o bağıranlara soruyorum 83 Milyar Dolar açık nasıl kapacak onu söyleyin bari !

Türkiye’nin En Çok İthal Ettiği Ürünler

Türkiye’nin ithal ettiği ürünler, çok çeşitli olmakla birlikte genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Makine ve ekipmanlar, petrol ve petrol ürünleri, elektrikli aletler, kimyasal maddeler, demir ve çelik, cep telefonu, muz, meyve, parfüm, alkol içecekler gibi binlerce kalem ürün peşinden sıralanıyor. Koda var, milletlerarası anlaşma var, biz mobilya verdiğimiz ülke, bize karşılığında muz alacaksın diyor. Bunun gibi anlaşmalı ihracat-ithalat var, bunu da iyi bilmek gerek. İhracatta kota sistemini bilmez isen afaki konuşursun !..

Türkiye’nin İthalat Yaptığı Ülkeler

Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin çeşitliliği kadar, ithalat süreçlerinde rol oynayan ülkeler de oldukça fazladır. Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkelerden bazıları şunlardır: Rusya, Çin, Almanya, İsviçre, ABD gibi sıralanıp gidiyor.

Sevindirici yanı: Makine ve ulaştırma araçları 105.591.224 dolar, mineral yakıtlar, yağlar ve alkali ürünler 69.113.209 dolar, başlıca sınıflara ayrılan işlenmiş mallar 52.763.972 dolar, başka yerde belirtilmeyen kimya sanayi ve buna bağlı sanayi ürünleri 43.872.982 dolar.
İthalatta başı çeken makine ve petrol ürünleri olması sevindirici yanı. Bunu aşmamızın yolu da yerli ve milli üretim. Ne ithal ediyorsak onun yerlisini yapmalıyız..!

Sevgili okurlarım, çok uzun bir yazı oldu. Affınıza sığınıyorum, ama iftarı beklerken okumanız dileğiyle hayırlı Ramazanlar diliyorum. doğru analiz için bu kadar özetleye bildim..

Sözün özü: İhracatımızı artıracağız, ithalatımızı kısacağız. Dengeli bir bütçe yakaladığımız gün Türkiye’de zam olayı bitecektir. Bugün 1 TL aldığın ekmeği 5 yıl sonra yine 1 TL aldığın gün gelmiş olacaktır.
Hayırlı Ramazanlar Diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi