M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Özel Okullarımız

Özel okulların bursluluk sınavları Şubat ayında başlar, Mart sonuna kadar devam eder. Dershanelerin çok yoğun olduğu dönemlerden kalma bir alışkanlıkla özel okullar tarafından yapılan bu sınavlara fakir-zengin demeden o beldede yaşayan çocukların çoğunluğu girerler.

Velilerin çoğunun amacı çocuğunun durumunu öğrenmektir. Bu tür veliler sınav sonuç karnesini alır, çocuğu kaç matematik, kaç Fen, kaç Türkçe, kaç İngilizce yapmış onu öğrenir, bir daha okulun önünden geçmezler. Çocuğuna gerçekten özel okul arayan veliler ise mevcut özel okullar hakkında bilgi edinmeye çalışırlar.

Konuyla ilgili eş, dost ve arkadaşlar tarafından sıkça arananlardan biriside benim diyebilirim. Dostlarımla yaptığım görüşmeler neticesinde bende oluşan intiba; velilerin çoğunluğunun şehrimizdeki özel okullar hakkında gerekli bilgiye sahip olmadıkları ve konuyla ilgili sosyal medyada yazılan olumsuzluklardan dolayı tedirgin oldukları.

Benim danışanlarımın çoğunluğu kültürlü ve bilinçli insanlar. Özel okul sayısının, son 4 yılda yüzde 74 artarak 11 bin 694'e öğrenci sayısının ise 1.5 milyona ulaştığından haberdar ve özel okul sayısının hızla artmasından tedirgin. Tedirginliklerini sordukları sorulardan anlayabiliyorum.

  • Birileri durmadan özel okul açıyor bu durum iyi mi kötü mü?
  • Hızla çoğalan bu okullar eğitime katkı sağlayıp, kaliteyi artırabilirler mi?
  • Özel okulda okuyan öğrencilerin bir bölümüne verilen öğretim desteğinin kaldırılmasına rağmen faaliyetlerini sürdürebilirler mi?

Bu ve benzeri olumsuz sorulara verdiğim cevap; şehrimizdeki özel okulların tamamına yakınını çok iyi tanıdığım için ‘elbette’ şeklinde.

  • Kurucuları tanıyorum, çoğunluğu birkaç göbekten eğitimci. Meslekleri öğretmenlik. Vizyonları ise eğitime katkı sağlamak para kazanma hırsları kesinlikle yok.
  • Öğretmenlerini tanıyorum, işlerini gerçekten iyi yapan, müfredata hakim, bilgiye nasıl ulaşılacağını bilen ve bu konuda öğrencilerine rehberlik yapabilen, yaparak ve yaşayarak öğrenmenin önemini bilen ve öğrettiklerini beceri odalarında laboratuarlarda yaptıkları uygulamalarla pekiştiren, sabırlı ve sevgi dolu öğretmenler.

Bu okullar uzun yıllardan beri bir dernek çatısı altında bulunuyorlar. ‘Kahramanmaraş Özel Öğretim Kurumları Derneği’ ismi ile faaliyet sürdüren derneğin üyeleri her ay bir başka özel okulda toplanarak; eğitimde daha iyi ve daha güzeli bulmanın, kaliteyi daha da artırmanın yollarını arıyorlar.   

Okul binaları öncelikle çok temiz, son derece güvenli, sadece derslik ve laboratuarlardan oluşmuyor. Aynı zamanda çocukların sabahtan akşama kadarki yaşamsal faaliyetleri düşünülerek inşa edilmiş.

Kurucular eğitimci, öğretmenler bilgili, becerikli ve sabırlı, binalar güvenli, temiz ve iç açıcı. Yardımcı personel belli bir eğitimden geçirilmiş, hepsi görevinin bilincinde ve vazifesini güler yüzle yapmaya çalışıyorlar.

Yemekhaneleri tertemiz, hijyen kurallarına gerçekten uyuyorlar. Aylık olarak hazırlanan ‘yemek menüleri’ abur cuburdan uzak besleyici ve sağlıklı. Okul fiyatları büyükşehirlerdeki okul fiyatlarıyla kıyaslanamayacak kadar mütevazı.

Yazdıklarımda özel okullar adına hiç abartı yok ama çocuğuna okul arayan kıymetli velilerim yinede bu okulları gezip görmeliler. İdarecilerle görüşüp tanışmalılar. Çocuklarını emanet edecekleri kişileri çok iyi tanımaya özen göstermeliler.

Çocuklarımız, geleceğimizin teminatları… Eğitimli, sağlıklı, imanlı ve çağdaş olmaları gerekiyor. Aman dikkatli olalım. Okul seçiminde lütfen hata yapmayalım…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi