Mehmet TAŞ
Yatırımcı beleş arsa peşinde değil
Kahramanmaraş Sanayisi yatırım yapma konusunda sıkışmış durumdadır. Bu durumun çok acilen çözülmesi gerekiyor. Bu yapılamazsa şehirde sermaye göçü kaçınılmaz olacaktır.
İsterseniz Kahramanmaraş’a şöyle bir bakalım;
Kahramanmaraş geçmişte tarım şehridir. 1960-1995 tarihleri arasında Tarım ve Sanayi şehridir. 1995 yılından sonra da Sanayi şehri olmuştur.
1970’li yıllardan 1990’ın ikinci yarısına kadar şehir ekonomisine bakacak olursak, mevsimlik işçiliğin hâkim unsur olduğunu görürüz.
O yıllarda Kahramanmaraş kent merkezinde nüfus 100 bin daha sonra ise 200 bin rakamına ulaşmıştır. Çok az kendi ilçe ve köylerinden göçün yaşandığı şehrimizde sanayileşme süreci ile de büyük göç almıştır. Bu göçler kendi içinde göç olarak göze çarpmaktadır. İlçe ve köylerde yaşayan insanlar kent merkezine göçerek yeni bir yaşam kurmaya başlamışlardır.
İşte o yıllar 1990 ile 2000’li yıllardır. O yıllarda kent nüfusu pek değişmez iken merkez ilçe nüfusu büyümüştür.
Bunun en önemli sebebi Kahramanmaraş kent merkezinin Tarım ve Sanayi kenti olmasını terk ederek Sanayi Merkezi, Sanayi Kenti haline gelmesidir.
**
Kahramanmaraş’ta sermayenin çok büyük kısmı kendi içinden çıkmıştır. Kahramanmaraşlı çalışmış, kazanmış ve kendi şehrine yatırım yapmıştır. Dün Dedeleri ve babalarının çırçır fabrikası var iken bu gün çocuklar büyük fabrikalar kurmuş Dünya’nın dört bir yanına ürün satışı yapmaktadırlar.
Dünkü yazımda İş adamı Cengiz Onaran örneği ile meseleyi izah ederken Orta ölçekli az sermaye ile farklı ürünler üreten ve bu ürünlerin ihracatının mümkün olduğu yatırımcıların çığlığını duyurmaya çalışmıştır.
Cengiz Onaran Sağlık sektöründe üretim yapan bir İş adamıdır. Türkiye’de 6 işletmeden biridir. Sıralama yapacak olursak ilk üç sırada yer alır. Bu iş adamı her yıl yurtdışına ödedeğimiz milyonlarca dolar paranın ülkemizde kaldığını sağladığı gibi kendi ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırıyor.
Bu insanların önünü açmak, sahip çıkmak bizim görevimiz değil mi?
**
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu sürekli ifade ediyor.
Diyor ki; Yatırımcılara arsa bulmak zorundayız. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren işletmelerin büyük çoğunluğunun kullandığı makinaların ömrü birkaç yıla kadar dolacak. Eğer biz bu yatırımcılara yeni yatırım alanları veremez isek bu insanlar yatırımlarını başka şehirlere kaydırmak zorunda kalacaklar.
Şahin Balcıoğlu çok doğru söylüyor. Çünkü yeni makinalar daha kapsamlı ve daha fazla kapalı alan gerektiriyor.
Eğer yatırımcılara yeni yatırım alanları, arsalar veremez isek Kahramanmaraş’ta gelecek 5 yıl içinde sermaye göçü başlayacaktır.
Yatırımcı beleş arsa istemiyor. Ancak bütün sermayesini de arsaya bağlamak da istemiyor. Bunun için Organize Sanayi Bölgesine ihtiyaç var. Islah Organize sanayi Bölgesine ihtiyaç var.
Burada Kahramanmaraş büyükşehir Belediyesi imar planlarında değişiklik yapmalıdır. Yatırım alanları artırılmalı ve Organize sanayi Bölgeleri için emek verilmelidir.
Kahramanmaraş’ta en büyük yanlışı her ilçeye OSB yapmaya çalışarak yaptık. Elbistan ilçesindeki OSB yeterli yatırımı alamıyor. Orada oranın durumuna göre ihtisas OSB’leri yapabilirdik.
Şehir genelinde açılan ancak yatırımını tamamlayamayan OSB’ler olduğu için Bakanlık yeni OSB izinleri de vermiyor. Bu da sakıncalı bir anlayıştır.
Bu gibi sorunların çözümü için güçlü bir siyasi irade ve emeğe ihtiyaç vardır. Bu yakın zamanda gerçekleşmez ise Kahramanmaraş’ta yeniden işsizlik baş gösterecektir.
Bu gün 160 bin civarında SGK’lı çalışan insan vardır. Pandemiye rağmen Kahramanmaraş’ta yeni yatırım ve iş alanları açıldı. Çalışan sayısı bir önceki yıla göre arttı.
Sanayide sürdürülebilir bir büyümeyi devam ettirebilmemiz için Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun sözlerine kulak vermemiz gerekiyor.
Bunları da yapacak olan, hayata geçirecek olan siyasi iradedir. Ve siyasi iradenin harekete geçmesini istiyoruz.
Yoksa bunun bedeli Kahramanmaraş’a ağır olacaktır….
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.