Türkçemiz Yeter mi ? Bakan Bey ?

Türk dili, gerek kendine özgü kuralları, gerekse sözcük yapısı itibariyle dünya dilleri arasında her zaman değerini korumaktadır. Bu kadar güzel bir dili en güzel biçimde ifade etmek herkesin görevidir. Biz gazeteciler daha çok dikkat etmemiz gerekiyor..

Günümüzde Türkçe ortalama 400 kelimeyle konuşuluyor. Oysa İngiltere'de ortalama 2 bin kelime telaffuz ediliyor. Bunu öğrenince çok düşündüm..

Bekir Doğan her gün köşe yazıyor: Yazdığım makalemde kaç kelime kullanıyorum , demek ki az kullanıyorum insanlar anlamıyor.. Ben anlatamıyorum beni anlayan koca şehirde : beni anlayan insanın elinin parmakları kadar onları da küstürmesem !..

Dili Türkçeleştirmek gerekiyor. Aksi takdirde insanların beyninden yabancı o kelimeyi silemezsiniz. Herkes dile sahip çıkmalı diyerek bugün biraz şairce şehrimin sorununu anlatacağım !...

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geldi ! Hoş geldi ! Güle güle diyorum giderken !

48 günde Defneye 400 yataklı hastane yapan devletim !

60 Günde İskenderun’a 600 yataklı hastane yapan devletim !

25 günde köy evi yapan, ağaçlarını bile diken benim devletim !

Maraş’ı görmez mi ?, Bakanlar gelip bakıp gider mi ?

Bizim bakan raylı sistemi anlatıyor , çocuk doktorsuzluktan ölüyor eyvah eyvah diyorum.. Uçaklar Gaziantep gidiyor ne diyelim !

Doğruları söyleyip oturup ağlasam mı ?, Bir cahil beni kırar mı ? Oy benim memleketim diyerek ağlasam mı ?

Deniz gibi etrafı barajlarla çevrili Maraş alt yapısı bitmiş yüzde 75 su kaybı var bunu söylemek için sazımı alıp köşe başına mı çıkayım , oy Maraş’ım oy.. Oturup ağlarsam , deli derler her halde bana !..

Vay göresim geldi hastaneler seni, Doğruları söylesem mi ben ! , Dumanlı dumanlı oy bizim dağlar , Nasıl unuturum doktorsuz hastanem seni !

6 Şubat’ta ağlayanlar, ambulans , hastane diyenler, Oturup ağlarsam başımı okşayacak devletim nerede ?

6 ayda sağlık il müdürü atayamayan sağlık bakanlığı, 36 yılda hava alanı sorununu çözemeyen Maraş’ım kime desem , ne söylesem , Türkçe’yi nasıl anlatsam oturup ağlasam mı ? Bilemiyorum dostlarım !..

Her Maraşlı bir ordu olur ! Bizim elin yiğitleri bol olur, Çalar davulları dizgin dolu olur, Ölüm bize tozlu tozlu yol olur oy Maraş’ım oy Maraş’ım..

Bakan gelir, bakar gider, basını dinler mi bir gün ? Bu acıları Maraşlı hak etmedi, kimse bize bir şey yapmadı ! , biz elimizle kendimizi ateşe attık toplantı basına kapalı olsa ne ? Açık olsa ne yazar ? , vay maraşım !

Oturup ağlarsam delisin derler, bizim halimize gülerler be dostlarım.. Türkçemiz yetmiyor bunları anlatmaya ! ..

6 Şubat sabahı saat 04 17 geçe kar, yağmur, fırtına , Oy Maraş’ım dumanlı, dumanlı oy bizim sokaklar karanlık da ki çığlıklar, enkaz altından gelen çığlıkları duyan var mı ? Seni nasıl anlatayım, anlatmaya Türkçem yetmiyor !.. maraşlım..

Kapalı kapılar ardında toplantı yapan : Sayın Bakanlar, vekiller, devletimin valisi, basın toplantıyı dinlese ne olur ! Adam mı ölür insan memleketini sevince ne olur ? Bire yürü fani dünya sana kalmaz, bu makam sana da , bana da kalmaz !.. Bu ten toprak olur, can çıkar gider bir gün ! Yazılı bir söz kalsın diyorum..

Vekillik , valilik, müdürlük , bakanlık makamı sana bana kalmaz, ömür kısa, çok uzun zamana kalmaz , diyor ya Aşık Mahsuni

Biraz ozanca sesleneceğim: Geçer gider ömür atı, Duman çöker katı katı

Bu dünyanın saltanatı , devri Süleyman’a kalmaz , Dünya malına güvenme

Çünkü sana bana kalmaz , Fani yolcu fani yürür , Çünkü beden cana kalmaz

Bağdan ayrılır bağılar bozulunca , Her cana düşer bu sancı , Buraya gelen yabancı Hancı gider hana kalmaz, Ayrılık hayli zül olur, bir gün bize de kalmaz !

Yazı çok uzadı anlayan çıkar mı ? . Türkçemiz Yeter mi ? Bakan Bey ?

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi