Ramazan Bayramı tatilinin son gününü Yavşan Yaylasında geçiren Kahramanmaraşlılar tarihi asırlık Kamalak Ağaçlarına Toros Sediri Halk değimi ile Kamalak Ağaçlarına hayran kaldılar.
Morfolojik ve Botanik Özellikleri: olan Kamalak ağaçları Yavşan da olduğu gibi çokran bölgesinde de bulunmaktadır.
Genel olarak Akdeniz ikliminin (Güney Anadolu deniz iklimi) hâkim olduğu yerlerde, Dünyada Lübnan'da, Anadolu'da ise batı, orta ve doğu Toroslarda doğal olarak yayılış gösterir. Kuzeyde Erbaa, Niksar ve Afyon-Emirdağ çevrelerinde küçük ve izole bir yayılış gösterir. Herdem yeşil orman ağacıdır.
Toros Sediri 1000 yaşına kadar yaşabilmekte, uzun yaşamı boyunca 40 m.ye kadar boy, 2 m.ye kadar çap ve 35 cm kabuk kalınlığına ulaşabilmektedir. Genç iken piramit görünüşlü, yaşlılarda geniş, yassı tepeli, düzgün gövdeli güzel görünüşlü bir ağaç türüdür. Yurdumuzda birçok yerde görüldüğü gibi nispeten kurak ve kalkerli yamaçlarda çoğu kez kayalar arasında yetişebilmektedir.
Serin ve derin topraklarda iyi bir gelişme ve büyüme gösterir. Sedir bilhassa gevşek, sıcak, havalanması ve suyu geçirgenliği iyi, biyolojik bakımdan aktif, nötr ya da hafif alkalen reaksiyonlu balçık ve ince kum balçıklı topraklarda yetişmekle birlikte, doğal yayılışı bu topraklara bağlı kalmaktadır.
Mobilya, doğrama, tel direği, inşaat ve gemi kerestesi, kâğıt imalinde kullanılmaktadır.
Kahramanmaraş yanı başında Yavşan Yaylasında bulunan tarihi kamalak ağaçları korumaya alınarak burası milli park ilan edilmesini isteyen vatandaşlar: Kamalakları görmeye herkesi davet ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.