DAVETİYELERE YAZIK!

Değerli okurlar, dinlenme halinde olan, sağlıklı bir insan saatte 720 defa soluk alıp veriyor ve günde ortalama 53 litre oksijen tüketiyor. Her nefes alışta bir insan 500 ml oksijeni alıp bunun takriben 150 ml akciğerde kalmak kaydıyla harcıyor.

Peki bir ağaç günde ne kadar oksijen üretiyor? Bir ağacın tek bir yaprağı saatte 5 ml oksijen üretiyor. Dolayısıyla ağacın yapraklarıyla 5 ml çarpıp sonuçları normal koşullara göre hesaplayabiliriz.

Peki bir ağaçtan ne kadar kâğıt elde edilir? Bir ağacın ağırlığının %50’si kadarıyla kâğıt yapılabilir. Bunun için ağacın budaksız yeri kullanılabiliyor. Örnek 500 kg ağırlığında bir ağacın eğer düzgün ise ancak 250 kg kâğıtta kullanılabilir. 500 sayfadan oluşan A4 kâğıdı, yani bir top kağıt, 2.5 kg geliyor. 5 gram olan A4 kâğıdı yerine gramajı çok daha yüksek olan davetiyeler veyahut billboardlara yapıştırılan büyük kağıtların hesabı ayrıca yapılmalı…

  Dolayısıyla atılan, işe yaramayan, değer görmeyen her kâğıt, aslında ciğerimize dolduracağımız oksijenin çöpe atılması demektir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bir yılda yaptıkları etkinliklerin sayıları öğrenebileceğimiz bir sayısal veriye internet üzerinden ulaşmam mümkün olmadı lakin yılda tüm şehir genelinde yüzlerce etkinlik yapıldığını, konferanslar verildiğini, ilanlar asıldığını görüyoruz. Şehir genelinde yüzün üzerinde billboard olduğunu tahmin etmek güç değil. Tek billboardın maliyetinin sadece bir defaya mahsus maliyetinin 300 Tl olduğunu, çalışanın emeğini, billboardlara yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcıdan tutunda afişi taşıyan aracın sadece yakıt parasını da ekleyince akıllara zarar bir rakam ortaya çıkıyor. Bez ve branda afişleri de ayrıca hesaplamak lazım. Ayrıca bir etkinliği duyurmak için gazetelere, televizyonlara ve internet haber sitelerine verilen reklam ücretleri de cabası! Hem boş yere kağıt kullanılıyor hem de ciddi manada para harcanıyor.

Gelelim davetiyelere…

Kahramanmaraş Valiliği ve bünyesindeki tüm müdürlükler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri her etkinliklerini hem basın hem billboard hem de özel davetiyelerle insanlara duyurmaya çalışıyor. Halk hemen her programda salonları doldurmasa da genel olarak katılım gösteriyor fakat üç yıldır bu şehirde yaşıyorum, şehrin seçkinleri (!) maalesef gramajı yüksek kaliteli davetiyeler almalarına rağmen programları önemsemiyorlar, gelmiyorlar. Kahramanmaraş Valiliği’nin protokol listesini sitesinden indirmeniz 2 dakikanızı almaz, tam olarak 479 kişiye her programda mutlaka davetiye gönderiliyor. Gramajı düşük ucuz davetiye 60 kuruştan yapılıyor. Bu özel davetiyelerin hem gramajları yüksek hem de baskı kaliteli iyi olduğu için, siz yaptırtmak isteseniz tanesini en az 2 TL’ye yaptırabilirsiniz. Ayrıca bunun zarfı, davetiyeyi götüren işçinin yıllık maaşı, sigortası, davetiye dağıtılırken kullanılan aracın yıllık kira bedeli, arıza halinde tamir parası, yakıt parası vs vs. Büyük paraların harcanmasına neden oluyor. Yani her bir davetiye ortalama 5 TL’ye maal oluyor. Programa bakan, belediye başkanları katılmıyorsa yahut zorunlu görevlendirme yapılmamış ise programlara katılan kurum müdürü, amiri, daire başkanı, meclis üyesi, parti yöneticileri ve STK başkanı yahut temsilcisi 10’u bulmuyor. Hal böyleyken bir programda sadece davetiye masrafı 479X5 Tl = 2395 TL yapıyor. Bu rakamı il genelinde yılda ortalama 100 program olarak varsayarsak karşımıza 239.500 TL çıkıyor. Bunu 5 yıla vurursak 1.197.500 TL olarak görebiliyoruz. Yani sadece Kahramanmaraş protokolüne, yani o özel 479 kişiye gönderilen özel davetiyelerin milli servete zararı bu! Billboardlara ve diğer tanıtım sahalarındaki giderlere girecek olursak bu işin sonu gelmez.

Başta valilik olmak üzere tüm belediye başkanlarımızın bu israfa dur demesi gerekmez mi? Tabi ki karar idarecilerin lakin bazı tavsiyelerde bulunmadan da yapamayacağım.

Peki neler yapılabilir?

  1. Davetiyeler protokolün mail adreslerine gönderilebilir. Watsaap üzerinden yahut operatörlerle çok daha uygun şartlarda anlaşılıp kısa msj yoluyla bilgilendirilebilirler.
  2. Elektronik billboardlarda 10’ar saniye ara ile birçok duyuru yahut ilan halkın hizmetine sunulabilir.
  3. Toplu taşıma araçlarının içerisindeki led ekranlar daha aktif kullanılabilir.

İllaki davetiyede ısrar edilecekse,

  1. Kurum müdürlerinden, amirlerinden, daire başkanlıklarından, yargıdan, emniyetten, sağlık kurum ve kuruluşlarından, STK’lardan, yılda 10 programa katılmayanlar ya da temsilci göndermeyenler davetiye listesinden çıkarılmalıdır.
  2. Davetiye gönderilen ancak her 3 programdan 1’ine icap etmeyen basın kurum ve kuruluş temsilcileri ile basın müdürleri vasıtasıyla irtibata geçilmeli ve gerekli hassasiyet belirtilmelidir. Gerekirse akredite uygulanmalı, programlara katılmak yerine sadece gönderilen görseli yayımlayanlar ile ticari ilişkiler tekrar gözden geçirilmelidir.
  3. Yapılan 5 programdan 1’ine katılmayan, temsilci göndermeyen STK’lara davetiyeler bir yıl boyunca gönderilmemelidir. Davranışın devamı halinde protokol listesinden çıkarılmalılar, amaçları şehre hizmet olan bu STK’ların alanlarıyla ilgili şehir adına yılda en az 3 önemli proje üretmemeleri halinde ise verilen maddi destekler kesilmelidir.

 

Burada uzun uzadıya nelerin yapılabileceğini yazmak mümkün değil. Ama bir ekip kurulup çareler üretmek, israfın önüne geçmek mümkündür. En azından çocuklarımızın gelecekte ihtiyaç duyacakları doğayı, ağacı kısaca oksijenini protokol olarak kabul edilen hatta salonların en ön sıraları kendileri için ayrılan lakin programlara katılmaktan imtina edenler için davetiye göndereceğiz diye yok etmeye gerek yoktur.

 

Değerli okurlar, Allah biliyor 3 yazı başlığım bulunuyordu lakin davetiyeler ve K.Maraş protokolünün durumu daha ağır bastı. Bu hafta içerisinde yazmayı umut ettiğimiz konularımız şu şekilde sıralanıyor;

  1. Hafta içinde gidip misafirleri olduğumuz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin faaliyetleri ve çalışmaları
  2. Türkoğlu Belediyesi ve Uluslararası Avasım Okçuları Etkinliği
  3. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ANDA Kardeşe Vefa Derneği’nin ortaklaşa yaptığı “Yetim Mehmet’ten Şehit Mehmet’e” adlı program.

Allah nasip ederse ve yetiştirebilirsem 2’şer gün ara ile bu konularla ilgili de düşüncelerimizi sizlerle paylaşacağız. Muhabbet ile kalınız…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Işık Arşivi