Fatmagül Abacı
GÖNÜL YORGUNU OLDUK
Yorgunluk çeşitleri de var, gönül yorgunluğu, fiziksel yorgunluk, zihinsel yorgunluk, çevresel yorgunluk…
***
İnsanoğlu makine değil ki kimi zaman yoruluyor ki makineler bile bozuluyor dinlenmeyince. İnsanın mukavemeti de düşüyor yaptığı çalışmaların yoğunluğu neticesinde. Dinlenmeye ihtiyaç duyuyor, dinlemeye ihtiyaç duyuyor.
Herhangi bir işi bitirecek güce sahip olmadığını hissetmek bir işe başlamaya karşı isteksizlik hali, motivasyon ve enerji eksikliği olarak ifade edilebilir YORGUNLUK.
İnsanın gücünü harcamışsa işi için gücü tükenir ve yeni bir işe başlamanın verdiği isteksizlik yanında ,mevcut yorgunluğundan dolayı eli yeni işe varmaz. Varamaz çünkü yorgundur. Dinlenmelidir ki yeniden şarj olup tekrar işe koyulabilsin. Eski üretkenliğine kavuşup, dinç olup, yorgunluktan kurtulabilsin. Enerji eksikliği insanın verimini düşürür, bitap kalabilir.
***
Yorgunluk artıkça yapılan işe verilen motivasyonda ona bağlı olarak düşer. Bu nedenle dikkati tekrar verebilmenin muhteşem yolu dinlenmek, zihni boşaltmaya yardımcı etkinliklerde bulunmak gerekir. Motivasyonu artırıcı etkinliklere katılmak, aktif olmak, doğru beslenmek, sevdiği insanlarla birlikte olmak, düzenli bir yaşam oluşturmak, doğadaki etkinliklere katılmak yorgunluktan kurtulmak için başlıca yapılması gerekenlerdir.
Yorgunluğa sebep olan başlıca nedenler vardır. Fiziksel ve ruhsal yorgunluklar insanları olumsuz yönde etkileyerek dayanıklılık gücünü azaltır.
Kansızlık yorgunluğa neden olur. İç kanama veya demir,B9 vitamini ve B12 vitamin eksikliği kansızlığı tetikleyen faktörlerdir.
Troit bezinin yavaş çalışması da yorgunluğa sebeptir.
Diyabet hastaları genellikle yorgun hisseder.
Yorgunluk kalp hastalarının en erken belirtilerinden birisidir. Kalp yetersizliğinin en ciddi belirtileri yorgunluk, çarpıntı, efor kapasitesindeki azalmalar da yorgunluk habercisidir.
Kanser hücreleri hastanın bütün vücut sistemlerini bozarak yorgunluğa yol açar.
Bahar yorgunluğu, birçok insanın mevsim değişikliğine vermiş olduğu fiziksel ve psikolojik tepkilere verdiği bir yorgunluktur.
Depresyon da kişinin kendini yorgun hissetmesine sebep olur.
Şayet yorgunluk 6 aydan fazla sürmüşse kronik yorgunluktur. Bu yorgunluklarda psikolojik yorgunluğun etkisi büyüktür.
Ayrıca kronik yorgunluk sendromu vardır ki tıbben açıklanmamış, mental ve fiziksel yorgunluk hali ile uykuda dinlenememe, motivasyon zorluğu, ve grip gibi belirtileri görülür.
Eğer yorgunluk hissinin yanında kilo kaybı, saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi sorunlar varsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
***
Lakin çoğumuz beden yorgunu değil, ruh yorgunuyuz. Yani gönül yorgunuyuz. Kaygı, endişe, üzüntü, ve yerine gelmesi zor beklentileri yoğun olan ve iç çatışmaları, uzatılan hüzünler, kaygıları nedeniyle kendini yorgun hissedenlerdir. Gönül yorgunluğunun maskeli depresyonu yani gizli olanı tehlikelidir. Mutlaka Psikiyatrdan destek alınmalıdır.
Açık ya da gizli depresyon her ikisi içinde uzman görüşü önemlidir.
Yorgunluğun bitip tekrar işe dört elle sarılacak gücü toplamak için yorgunluğun ortadan kalkması için nedenlerine inmek gerekir. Bu da kulaktan dolma bilgiler değil, ilaçlar değildir. Çünkü her bünyenin özelliği farklıdır. Bu nedenle uzman görüşü önemlidir. Ağır vakalarda hayati önem taşır.
***
Yeni bir yılın eşiğindeyiz, umutlarımız taze, temennilerimiz pırıl pırıl. Herşeyin yolunda gittiği , huzurlu ve mutlu, en önemlisi sağlık içinde yaşayacağımız bir yıl olsun…Tüm yorgunluklarımız eski yılda kalsın.
2016-2017 yılı bizi gönül yorgunu yaptı yeterince… Allah yolumuzu açık, bahtımızı güzel eylesin 2018 yılında. Allah Devletimize ve Milletimize zeval vermesin.
-------MUTLU YILLAR--------
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.