FATİH DAĞISTANLI
KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEĞİ GİRİŞİMCİLERLE ŞEKİLLENECEK
Sınırsız insan ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklarla karşılamanın yollarını araştıran bilim dalına iktisat denir. İnsan ihtiyaçlarını emek, sermaye ve doğal kaynakları gibi üretim faktörlerini bir araya getirerek, ekonomik fırsatları yeni değerlere dönüştüren kişiye de girişimci denir . Atasözünde ifade edildiği gibi girişimci, un, yağ ve şekeri tedarik edip helvayı yapan kişidir.
İktisat Teorisi’nde girişimci (Entrepreneur) emek, sermaye ve doğal kaynaklar yanında dördüncü üretim faktörü olarak kabul edilmektedir. Başka bir değişle girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kar amacıyla riski üzerine alan , kar amacı gütmekle beraber zararı da kabullenen kişidir.
Girişimci Dünya’yı iyi yönde değiştiren kimsedir. Girişimciler sayesinde dünyaya yenilikler gelmiştir ve gelmeye devam etmektedir. Bir toplumun, bir beldenin , bir ilçenin, bir ilin , bir ülkenin kalkınması nitelikli girişimciler sayesinde mümkün olmaktadır. Kalkınmanın, ilerlemenin, zenginleşmenin yolu girişimcilikten geçmektedir. Girişimcisi olmayan toplum, belde, ilçe , il ve ülkede ekonomik gelişme olmamaktadır. Bu nedenle girişimci toplumda fikirlerine değer verilmesi , emeğine saygı duyulması gereken ayrıcalıklı kimse olarak kabul edilmelidir.
Girişimcilik hem zenginlik hem de işsizliği önlemek için önemlidir. Girişimci doğulmaz, girişimci olunur. Girişimciliğin 5 altın kuralı vardır. Hayal, hedef, çalışma, cesur olmak, başarının yanında başarısızlığın da olduğunu bilerek pes etmemek, kimsenin yapmadığını yapmaktır. Kahramanmaraş bu tanıma uyan bir çok girişimci yetiştirmiştir. Bu sayede ekonomide başarılı olmuştur.
Milletlerin gücü artık silahla, topla, tüfekle değil, girişimcilikle ölçülmektedir. Türkiye’de ve dünyada girişimci olan, farklı proje üretenlere öncelik tanınmaktadır. Ülkemizde girişimci odaklı, proje yapan öğrencileri tam burslu olarak kabul eden özel üniversiteler bulunmaktadır. Dünyada da birçok üniversite de benzer desteği vermektedir.
Girişimcisi olan iller sanayi ve ticaret alanında ilerlemekte, girişimcisi olmayan iller ise geride kalmaktadır. Bir ilin gelişmişliği girişimciliğe verdiği önemle paralellik arz etmektedir. Ekonomik alanında başarılı olmuş illerin gizli kahramanları girişimcilerdir. Anadolu’da ekonomik olarak başarılı olan iller incelendiğinde , girişimcilik kültürünün ilerde olduğu, çok sayıda nitelikli girişimciye sahip oldukları görülmektedir. Kahramanmaraş, Gaziantep, Kayseri, Manisa ,Denizli ve Bursa illeri ekonomide başarılı iller olarak kabul edilmekte ve Anadolu kaplanları olarak bilinmektedir.
Anadolu kaplanları arasında yer alan Kahramanmaraş ve Gaziantep nitelikli girişimcisi sayesinde büyük ekonomik başarılar elde etmişlerdir. Türkiye’de satılan mutfak eşyanın % 60’ı, ipliğin % 35’i , Çimento ve kumaşın % 10’u Kahramanmaraş da üretilmektedir. Kahramanmaraş Kuyumculuk ve Ayakkabı üretiminde de Türkiye 2.sidir. Türkiye'de satılan halının % 80’i , Dünya'da satılan halının % 25'i Gaziantep'te üretilmektedir. Gaziantep , iplik, un, irmik, makarna, gıda maddeleri, bitkisel yağ, plastik, deterjan ve deri üretiminde de Türkiye’de söz sahibidir. Her iki ilin başarısı incelendiğinde; bu başarının gizli kahramanlarının girişimciler olduğu görülmektedir. Anadolu topraklarını sanayi şehrine çevirmede ve Dünya'nın sayılı şehirler arasında yer almasını sağlamada lokomotif görevini üstlenenlerin girişimciler olduğu görülmektedir.
Sanayi ve ticarette daha ileriye gitmek için Kahramanmaraş’ta girişimcilik kültürünü daha geniş kesimlere yaymak, girişimciliği toplumun bütün kesimlerinde bir yaşam biçimi haline getirmek, bu konuda farkındalık oluşturmak için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine görev düşmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretimden başlayarak okullarda girişimcilik derslere yoğunlaşmalıdır. Okullarda teorik bilginin yanı sıra uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmelidir. Teknolojik olarak donanımlı girişimci gençler yetiştirecek Tekno girişimci meslek okulları açılmalıdır. Girişimci yetiştirecek amacıyla özel okul açmak isteyen müteşebbislere destek vermelidir.
Özel Sektör, girişimciliği bir sosyal sorumluluk projesi olarak benimsemeli, iştigal ettiği alanın yanı sıra , teknolojik olarak donanımlı girişimci yetiştirecek okullar açmak suretiyle devletin bu alandaki çabasına katkıda bulunmalıdır.
Sivil toplum örgütleri iştigal ettikleri , faaliyet alanlarının yanı sıra girişimciliği de gündemlerine almalı, topluma anlatma, farkındalık oluşturma konusunda daha çok insiyatif almalı, daha çok çaba sarf etmelidir.
Aileler çocukları girişimcilik konusunda cesaretlendirmeli, girişimci olmaları için desteklemelidir.
Sonuç olarak; Kahramanmaraş’ın ekonomik olarak elde ettiği başarıyı sürdürebilmesi ve daha ileri seviyeye taşıyabilmesi için toplumun her kesimi girişimciliğin kalkınmadaki önemli hususunda bilinçlenmeli, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve girişimci yetişmesi konusunda farkındalık yaratmalıdır.
Kahramanmaraşlı olarak ne kadar çok nitelikli girişimci yetiştirirsek ekonomide o kadar büyük başarı elde edebileceğimizin bilincinde olunmalı, girişimcinin ve girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştüren ,üretimin bir başka gizli kahramanları olan işçilerimiz de takdir edilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.