FATİH DAĞISTANLI
ONLİNE EĞİTİM
Günümüzde toplumların rekabet güçlerini ve gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli unsur bilgidir. Bilgi toplumu oluşturmak için bilişim teknolojilerinin değişik formda ve yoğun kullanılması günümüzün öncelikli konusudur. Bilgiye ulaşmak, bilgiyi doğru ve etkin kullanmak için değişik eğitim metodları uygulanmaktadır. Bu kapsamda İnternet ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler klasik eğitim metotlarının yerine yeni metotlarla eğitim verme imkanı sağlamaktadır.
Online uzaktan eğitim geleneksel yöntemlerle çözülemeyen eğitim sorunlarının çözüm arayışlarından biri olmakta, sağladığı imkan ve esneklikler nedeniyle günümüzde popüler bir eğitim sistemi haline gelmiş bulunmaktadır.
Teknolojik devrimin başlamasıyla birlikte öğrenciler insanlardan daha çok ekranlarla yüz yüze gelmiş bulunmaktadır. Öte yandan gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerin çoğunluğunun yaşlı olması nedeniyle yeni teknolojilerle barışık olmaması, gelişmekte olan ülkelerde ise yeni teknolojilere vakıf öğretmenlerin sayısının yetersiz kalması öğrencilerin dijital çağa uygun yöntemler kullanılarak eğitilmesini zorlaştırmaktadır. Üniversiteler uzaktan eğitimi online derslerle geliştirerek bu açığı kapatmaya çalışmaktadır.
Eğitimci ile öğrencilerin farklı mekanlarda bulunarak gerçekleştirdiği bir eğitim metodu olan Uzaktan Online Eğitim’de, eğitmen farklı bir mekanda ders verirken, öğrenciler isterlerse evlerinden, internetin olduğu farklı bir mekandan , farklı il ve ülkelerden eğitime katılabilmektedir. Öğrenciler, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon sayesinde internet bağlantısının olduğu her yerde online eğitim alabilmektedir. Gerçek bir sınıftan farkı olmayan online dersliklerde parmak kaldırıp, soru sorup, derse katılabilmektedir
İnternette sunulan online ders gerçek zamanlı ya da önceden hazırlanmış videolardan, ders notlarından, e-ders kitaplarından ve interaktif tartışma gruplarından oluşmaktadır. Ev ödevi verilmekte, sınav yapılmakta ve seçilmiş branşın özelliğine göre değişiklik gösteren işbirliğine dayalı projeler hayata geçirilmektedir. Dersleri tamamlayıp sınavlarda başarılı olanlara piyasada kabul gören diploma veya sertifikalar verilmektedir. Son 20 yıl içinde gerçekleştirilen araştırmalar online interaktif öğrenmenin öğrenciler açısından yararlı olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır.
Endüstri 4.0 veya diğer adıyla 4. Sanayi Devrimi koşullarında öğrencilerin karşılarına çıkacak her türlü problemin üstesinden gelebilmelerini sağlayacak bir eğitim sistemi gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarımızı bugün var olmayan ancak gelecekte ihtiyaç duyulacak mesleklere ve çalışma yöntemlerine adapte olabilecek şekilde yetiştirmemiz gerekmektedir.
İnternet ortamında büyük kısmı online eğitim veren, çocuklarımızı geleceğe hazırlayacak, dünya çapında kabul görmüş eğitim siteleri bulunmaktadır.Bunlar;
1-Coursera ( https://www.coursera.org )
Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew NG ve Daphne Koller tarafından kurulmuş, ücretsiz çevrimiçi eğitim veren bir sosyal girişimdir. Mühendislik, beşeri bilimler, tıp, biyoloji, sosyal bilimler, matematik, fizik, işletme, hukuk ve daha birçok alanda hizmet vermektedir.
2- edX ( https://www.edx.org/ )
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi tarafından 2012’de kurulmuştur. 2013’te tüm platformu açık kaynak haline getirilmiştir. İnternet sitesinde 70 kürsü, şirket ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ders vermektedir. 2016’da 7 milyon öğrenci, 700’ün üzerinde ders almıştır.
3-Udemy ( https://www.udemy.com/ )
2010’da kurulduğu günden bu yana dil öğrenmekten yemek pişirmeye, felsefeden astrofiziğe, kişisel gelişimden şirketler için doğru kaynakları bulmaya kadar 2000’den fazla kursun verildiği online eğitim platformudur. Udemy’de isteyen kendi eğitim programını da oluşturabilmektedir. Sitede yayın yapmak isteyen herkes hazırlayacağı video, sunum, makale ve blogları Udemy’e yükleyip sanal dünyadan öğrencilere ulaştırabilmektedir. Udemy Amerika’da faaliyet gösteren bir Türk girişimidir.
4- Khan Academy (https://www.khanacademy.org/)
2006 yılında eğitimci Salman Khan tarafından “Herkes için her yerde birinci sınıf bedava eğitim” sloganıyla kurulan kâr amacı gütmeyen eğitim odaklı bir kuruluştur. Youtube videosu biçiminde mini dersler ve bu derslere eşlik eden interaktif alıştırmalar ve testler yayınlanmaktadır. Organizasyonun ürettiği tüm materyal dünya çapında herkese bedelsiz olarak açıktır. Başlangıçta matematik dersleri verilmekte iken günümüzde tıp, tarih, finans, fizik, kimya, biyoloji, astronomi, bilgisayar bilimleri ve müzik gibi pek çok alanda ders verilmektedir. Gönüllülerin desteği sayesinde Türkçe dersler de mevcuttur.
5- Brainly ( https://brainly.com/ )
İlkokuldan üniversiteye kadar öğrencilerin bir araya geldiği ücretsiz portal, gamefication metodu (sosyal oyun kuramı) ile öğrencilere ev ödevlerinde birbirlerine yardımcı olabilecekleri, tartışabilecekleri, iletişim kurabilecekleri keyif ve rekabet içerisinde geçen bir ortam sunmaktadır. Brainly'nin bir yıl önce Türkiye’de hizmete başlayan portalı ( https://eodev.com/) mobil uygulamalarını da geliştirmesi ile kısa zamanda öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından kabul görmüştür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.