Kahramanmaraş’ta Ekonominin Sosyal Hayata Etkileri

Kahramanmaraş merkez olarak son 35 yılda ciddi sıçrama yaşayan, tarım şehrinden sanayi şehrine çok hızlı geçiş yapan nadir kentlerden biri olarak, ekonomi odaklı yerini almasını bilmiştir.

1983 yılında Anavatan Partisi iktidarıyla birlikte sanayileşme ağırlıklı verilen devlet teşviklerini yerinde ve akıllı kullanan iş adamlarımız kentte sosyal barışın da sağlanmasında kaptan görevini üstlendiler ve bunu da başardılar.

Bu günkü mevcut hükümet ekonomi alanında olduğu kadar bütün alanlarda istihdamı artırıcı, üretimi artırıcı teşvikler vermektedir. En basitinden iki sigortalı işçi çalıştıran küçük bir işyerinde çalışacak üçüncü işçiye belli aralıkta sgk pirimi ve günlük yevmiye vererek, işini büyütmek isteyen küçük müteşebbise psikilojik ve maddi moral desteği vermektedir. Bundan ne olacak demeyiniz lütfen.. Bana göre çok önemli moral destektir bu yapılan.

Hükümetin Türkiye noktasında ortaya koyduğu 2023 vizyonu, Dünyanın 10. Büyük ekonomisine sahip olma stratejisi ve umut ile ufku doğal olarak bizim sanayicilerimize de yansımaktadır. Nitekim ticaret ve Sanayi Odası başkanı Kemal karaküçük beyin KASİAD tarafından düzenlenen ikinci sektör buluşması toplantısında söylediği sözler Kahramanmaraşlı sanayicinin gelecek planlarını da ortaya koymaktadır.

**

Kahramanmaraş’ta teşvik uygulamalarının 2017 yılı sonuna kadar devam edeceğini hepimiz biliyoruz. Bu süre sonuna kadar Türkoğlu, Elbistan ve Kahramanmaraş’a yapılacak olan ikinci Organize Sanayi Bölgesinde ciddi çalışmalar ortaya konularak, sanayicilere arsa verilmesi sağlanırsa, Kahramanmaraşlı sanayicinin 2023 hedefine ulaşması zor bir hayal olarak ortada kalmaz. Bunun için hepimize görevler düşmektedir. Bıkıp usanmadan konuyu gündemde tutmalıyız. Ayrıca sanayileşmenin motoru sayılacak hava alanı konusu sorun olmaktan çıkarılmalı, Türkoğlu ilçemize kurulan Lojistik Merkez için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Diğer şehirlerle bağlantı sağlayan karayollarında kalite artırılmalı, hızlı tren projelerinde Kahramanmaraş ayağı iyi takip edilerek sorunlar var ise bunların çözülme yoluna gidilmelidir.

Bu yazdığım küçük özet sorunların çözülmesi halinde Kahramanmaraş geleceğe bakmada umutlu ve mutlu kentler arasında ki haklı yerini alacaktır.

**

Sanayinin hızlı bir şekilde büyümesiyle birlikte yaşanan sosyal sorunların çözülmesi için sanayici- devlet işbirliği ile okullar, sosyal donatılar hayata geçirilmelidir.

Sanayicilerimiz eğitim ve okul yapma konusunda ciddi atılım içindedirler.

Sanırım bu hız devam ederse 2016 yada 2017 yıllarında eğitimde derslik açıkları sona erer ve tekli eğitim sistemine geçilmesi mümkün olur diye düşünüyorum.

Kahramanmaraş’ın gelişmesi ile bu şehirde yaşayan insanların refahı da aynı oranda artacaktır.

Bu gün kenar mahallelerde bile araç parkı yapılamaz hale gelmiştir. Araç sayısındaki artış belki de Türkiye ortalamasının çok çok üstündedir. Bunlar da toplumsal refah seviyemizin artmasının birer göstergesi değil mi?

Kahramanmaraş ekonomisinin hızla büyümesi ve aynı oranda da devlet yatırımlarının alınması bu uğurda siyasi mücadele yapılması yerinde olacaktır.

Kahramanmaraş’ın öncelikli sorunu olarak karşımıza ulaşım çıkmaktadır. Büyükşehir Belediyesi de bu konuda bir çalışma yapmaktadır.

Kahramanmaraş’ın yarınlarında çocuklarımızın daha güzel bir kentte yaşayacağına olan inancım devam etmektedir. Bize bu inancı sağlayan herkese en kalbi duygularla teşekkür ediyorum… (Not: Bu köşe yazısı ekonomi gazetesi için yazılmıştır)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi