Mustafa ALYAZ
Kitap Bahçesi ve Şehrin Farkı
Adana’yı kitap bahçesine çevirenlere teşekkür etmek gerek…
Adana 9. Kitap Fuarı, edebiyat yelpazesinin tam anlamıyla bir arada olduğu yerdi. A’dan Z’ye tüm edebiyat dallarında yayıncı kuruluşun bulunduğu, yazarların katılmak için can attığı bir kitap fuarıdır.
Bu fuardan biraz bahsetmek gerekli, Kahramanmaraş da ikincisi düzenlendi yakın bir geçmiş zamanda. Şehrimiz için bir artı oldu ve katma değeri de hem yayıncı kuruluşlar için hem de şehrimiz için yüzleri gülümsetti. Tabii ki, bilinçli okuyucu bu kitap fuarında aradığı birçok yayınevini de bulamadı. Olanı ile yetinmeye çalıştı. Olduğu kadarıyla da yetti gibi. Olmayınca olanıyla yetinmek bizim işimiz.
Bir şehrin kitap okuma oranına bakmak için kütüphaneleri dolaşmak gerekli, kaç kişinin kütüphane kartı vardır, kaç kişi kitap okumak için kütüphaneleri tercih ediyor, bu soruların cevabı bütünüyle Fuara katılımı ve yaş oranını da ortaya çıkarıyor. Kütüphanelerimiz, genel olarak kpss ve diğer sınavlar için ders çalışmaya gelen insanlarla dolu. Kütüphane memuru olmayı bu günlerde çok arzuladığımı da dile getirmeden geçmek istemiyorum. Okuma günleri yapardım, kitap dostluğu kurardım, bu dost grubuyla kitap paylaşımı yapar sonrada kitabın kompozisyon çalışmasını bizlerle paylaşmasını isterdim. Böyle bir grup çalışması sanırım, edebiyat dostluğu ve okur oranında güzel artışlara bir çıkış yolu olurdu. Bir defa yola çıkınca da durmak bilmezdi.
Adana kitap fuarında Kahramanmaraşlı iki yazarımızla birlikteydik. Bunlardan Tarihçi Yazar Mehmet Işık, verdiği eserler ve son kitabı ile standa girer girmez imza coşkusu yaşadı. Tecrübe diyelim. Bir diğeri Edebiyatçı Yazar Niyazi Kara Hocam, ilk kitabıyla fuardaydı. İsmi ‘’ÇEŞM’’ olunca insanlarda merak duygusu farklıydı. Bir yandan kitap hakkında açıklamalar da bulundu bir yandan da kitaplarını imzaladı. Şunu vurgulamak için iki yazardan bahsediyorum. İki dost insan birbirleriyle omuz omuza vermiş, bu birliktelik ile tecrübe ve yenilik bir arada Kahramanmaraş’ı tanıtma yolunda koşup duruyorlar. Diğer yazarlarımızda birbirlerine omuz verseler düşünün tanıtımın boyutunu.
Kitap Fuarında bizlerde Adanalı şair ve yazar büyüklerimizi ziyaret ettik. Onların kitaplarını çantama bırakırken, Adana’dan heybeme birçok selamı da yükledim geldim. Güzel insanlarla tanışıp onlarla da sohbet ettik. Kahramanmaraş Kitap Fuarında olmak istediklerini de dile getirmiş oldular. Sanırım bir sonra ki Kitap ve Kültür Fuarımızda çevre illerde ki yazarlarımızı da davet ederiz. Bu isteğimizi buradan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Sayın Mehmet Fetih Yanardağ’a iletmiş olalım.
Fuar Alanı şehirden uzak olsa da kitaplarla bir araya gelmek isteyenlerin koştuğu bir fuarı yaşadık. Tıklım tıklım bir Fuar ve fuarın içi kitap sevdalılarıyla doluydu. Fuar içinde Yazarlar ve Şairler in imza günü için bir bölge ayrılmış durumda, ki neredeyse fuar alanının dörtte biri kadar. İnsanlar kitaplarını almışlar sıraya girmişler ve yazarını bekliyorlar. Şehrin rehber dergisi de bir stand da duruyor. Adana’ya gelmiş iseniz buraları da gezmeden gitmeyin diyen bir çalışma yapılmış. Fuar alanı önünde tanıtım için çalışan gruplar; Kızılay, sağlık bakanlığı, belediye vd… Çukurova Kitap Fuarı, 250 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştiriliyor. Bir fark daha dile getirmek gerekli, Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarında eğitim ve öğretim yayın evleri bulunmamaktaydı. KPSS, YĞS, LYS, ALES sınavlarına hazırlanan için büyük bir eksiklik. Bir sonra ki Fuarımızda bunları da göz önünde bulundururuz inşallah.
Kitaplarımı aldım, bizim kitap fuarında bulamadığım kitapları orada bulabildim. Fark bu olsa gerek. Biz, ikincisi düzenliyoruz, Adana dokuzuncusunu düzenliyor. Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı Bölgenin en güçlü ve en çok tercih edilen Kitap Fuarı olacağından hiç şüphem yok. Bu şehir, Kültür ve Medeniyet şehri olarak yeter ki üzerine düşeni yerine getirsin.
Yıllardır Kahramanmaraş da görev yapmış Mustafa Zincirkıran hocamız ile de kitap fuarında buluştuk. Arkadaşlarıyla birlikte geldiler. Bizleri onure ettiler. Hocamıza buradan teşekkür etmek isterim, gösterdiği ilgi ve ev sahipliğinden dolayı. Yaklaşık bir saat anılar konuştu masa da. Sonrasında Adana’dan ayrıldık.
Sabancı Kütüphanesini görenleriniz olmuştur mutlaka, bizim şehrimizde ki kütüphanelerin durumu da ortada. Birçok arkadaşım araştırmaları için Sabancı Kütüphanesine gidiyor. Sabahtan akşama kadar tıklım tıklım dolu olan bir kütüphane ve Adana’yı kitap bahçesine çevirenler o şehrin İŞ ADAMLARI…
Muhabbetle Kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.