Ömer IŞIK
KRİTİK NATO ZİRVESİ VE ABD İLE YENİ DÖNEM
NATO ittifakın 30 üyesi Belçika-Brüksel’de 14 Haziran 2021 tarihinde bir araya geldi. NATO ZİRVESİ bu kez daha başka bir önem taşımıştır. Çünkü ABD seçimlerinden sonra Başkan Joe Biden’ın ilk kez bu toplantıya katılması ve en önemlisi araları gergin olan Sayın Erdoğan ile görüşmesiydi.
Diğer taraftan Sayın Erdoğan, Almanya Başbakanı Angele Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İngiltere Başbakanı Johnson ile ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirdi:
Başbakan Johnson ile iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda gelişmelerin sürdürülmesinin görüşüldüğü,
Başbakan Miçotakis ile Yunanistan'la diyaloğun canlandırılmasının, ikili meselelerin çözümünün yanında bölgemizin istikrar ve refahına da hizmet edeceğine ve iki liderin aralarında doğrudan kırmızı telefon görüşmelerinin yapılacağı,
Macron tarafından Suriye ve Libya’daki sorunlarla ilgili birlikte çalışma hususlarının gündeme getirildiği, İslam'a karşı olmadığını beyan ettiği belirtilmektedir.
Bilindiği üzere Biden ile Amerika ilişkileri gergin bir hale gelmişti. Buna rağmen İkili görüşmenin yanı sıra heyetler arası da görüşme yapıldı.
ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş olduğunu,
S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Biden’e ifade ettiği, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettiği,
Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin vereceği desteğin büyük önem arz ettiği,
Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması için Pakistan’ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncenin iletildiği belirtilmiştir.
Bir gazetecinin Ermeni tasarısının kabul edilmesinin konuşulmasının sorulması üzerine: “Hamdolsun o konu gündeme gelmedi” demesi Türkiye’de bazı kesimi rahatsız etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi vesilesiyle düzenlenen Brüksel Forumu etkinliğinin "İstikrara Katkı" başlıklı oturumunda da bir konuşma yaptı.
Erdoğan, NATO'ya mesajında, "Terörün her türlüsüne karşı yürüttüğümüz mücadelede maalesef müttefik ve ortaklarımızdan beklediğimiz destek ve dayanışmayı göremedik" dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık. Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.
Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz.” Dedi.
Biden, NATO'nun Rusya ve Çin ile 'yeni zorluklarla' karşı karşıya olduğunu söyledi. NATO'nun ABD'nin çıkarları için kritik önemi olduğunu ifade eden Biden, ayrıca Avrupa'ya mesaj göndererek "ABD yanınızdadır." dedi.
Diğer taraftan Ukrayna’nın NATO’ya alınmasının gündeme alındığı görülmüştür.
Yine Türkiye’de Afganistan’ın güvenliğinin Türkiye tarafından üstlenilmesi bazı kesimler tarafından eleştirilmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından NATO zirvesi, şimdilik kucaklaşma olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ABD basınına yansımıştır.
Ülkemizdeki muhalefet, NATO zirvesinde kriz bekliyordu. Ancak bu kriz beklentileri Sedat Peker’den yeniden umut beklemeye kaldı.
Görülüyor ki NATO da Türkiye’nin önemi daha da pekişmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.