Osman Hulusi Üzüm
Üniversite Tercihleri
Uzun yıllar devam eden eğitim ve emeğin sonunda üniversite tercih sürecine gelmiş tüm genç kardeşlerimi tebrik ediyorum.
Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki ani sistem değişikliği ve sonuçlar sizlerde kısmen olumsuz bir durum oluşturduğunu görüyoruz. Sizlere hak veriyorum YÖK sizleri mağdur edici bir sistem değişikliği yaptı. Ama artık bu tabloyu eskiye çeviremeyiz sistem değişti sınav bitti tercih süreci başlıyor.
Artık hayatınızın geri kalanında ne iş yapmak istiyorsanız o iş sektörüne yönelik tercih yapma sürecine gelmiş bulunmaktasınız.
Sistem değişikliği sonucu maalesef üniversite ve bölümlerin başarı sıralamaları yok.
Peki
Nasıl Tercih Yapacaksınız ?
Hangi Bölümleri Tercih Etmelisiniz?
Hangi mesleği yapmak istiyorsanız , yetenekleriniz ve ilgileriniz hangi alanlardaysa o bölümleri tercih etmelisiniz. İstemediğiniz ve başkalarının yönlendirmesiyle gittiğiniz bir bölümü okumak sizi hem zorlayacak hem de başarı ve isteğinizi düşürecektir.
Hayatın her aşamasında başarılı olmanın tek yolu istemek ve gayret etmektir. İstek olmazsa gayret ve başarı olmaz…
Tabi ki yazacağınız bölüm kadar, o bölümden mezun olunca iş imkanı da önemlidir. Ülkemizde şu anda bölümlerin mezun sayısı ne kadar, yıllık kaç kişi devlete alınıyor, KPSS puan aralığı nedir, özel sektör çalışma olanağı nedir ve en önemlisi bugünkü tabloda yukarıdaki şartların iyi olması kadar 4 yıl sonra ne durumda olacağını da tahmin etmeniz gerekmektedir. Örneğin her geçen yıl devlet ataması ve özel sektör imkanı azalan bölümlerde siz üniversiteyi bitirene kadar ne kadar yığılma olacağını da düşünmenizde fayda vardır. Birçok bölüm popüler ve iş imkanı geniş durumdayken tercih eden ve mezun sayısının artmasıyla ihtiyaç tamamlanmasıyla birlikte aniden iş imkanı azalıyor. Bu durumlara dikkat etmenizi öneriyorum.
Kılavuzda başarı sıralaması ve puanları yok sizlere tavsiyem YÖK’ün sitesinde yer alan “YÖKATLAS”
( https://yokatlas.yok.gov.tr/ ) tercih programı üzerinde kendi başarı sıralamanızın 0.7 ve 1.2 ile çarpılmış alt ve üst sınırlar girerek tercih işlemine başlamanız. Bu 0.7 ve 1.2 çarpmasını kısaca anlatalım ki kafanız karışmasın örneğin 100.000 başarı sıralamasında olan birisi 70.000 ve 120.000 aralığındaki bölümler arasında tercih yapması mantıklı olacaktır. Bunu ifade etmemin nedeni sistem değişikliği ve başarı sıralamaları olmadığından geçen yılki verilere göre sürpriz oynamaların olacağı içindir. Çarpma olasılığı benim şahsi tavsiyemdir isteyen daha geniş yada dar aralıkta da tercih edebilir. Fakat risk alırken kesin gelecek yerleri de yazmayı unutmayın ki açıkta kalma sıkıntısını yaşamayın.
Sayısal bölüm sıralamalarında özellikle ilk 50.000 aralığında abartılı bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyorum ama sizler yine yüksek sıralamalı istediğiniz bölümleri yazın belli olmaz gelebilir. 50-100 bin aralığında süprizlerle karşılaşabiliriz fakat 100 bin üzerinde sayısal bölümlerde yeni bir başarı oranı oluşacağını tahmin ediyorum. Risk alın ama kendinizi açıkta bırakmayacak aralıkta risk alın.
Sözel ve Eşit Ağırlık bölümlerinde başarı sıralamalarında çok sürprizler yaşanacağını tahmin ediyorum. Bu bölümlerde tercih edecek arkadaşlar riskli tercihlerde bulunun ama kendinizi açıkta bırakmadan garanti olan bölümleri de yazmayı unutmayın.
Tercihlerinizi yaparken kılavuzda belirtilen özel koşul ve açıklamalar bölümünde yer alan maddelere bakmayı unutmayın.
Burada bazen üniversiteler özel koşul ekleyebiliyor eğer yerleşir ve bu koşulu sağlamıyorsanız kaydınızı yapamazsınız ya da örneğin yazdığınız bölümün özel koşuluna bakmadınız Ankara’da olan bir üniversitenin Kıbrıs’ta fakültesinde eğitim görebilirsiniz ve maddi açıdan zorlayabilir sizleri…
Eğitim ve sağlık sektöründe mezun sayısında ki yığılmaları , alım ve özel sektör imkanlarını iyi araştırın sizin mezun olacağınız yıla kadar bu bölümlerde büyük bir yığılma olacağını dikkate alınız.
Üretim , İmalat, Yazılım, Bilişim sektörlerinde kendine uygun bir bölüm ve meslek gören arkadaşlarım korkmadan tercih edebilirsiniz ama istekliyseniz tercih edin ve eğitim hayatınız boyunca kendinizi geliştirin mezun olduğunuz zaman devletin birçok desteğini , özel sektördeki ihtiyacı ve geniş imkanlara sahip bölümler olarak söyleyebilirim.
Tercih süresi 7-14 Ağustos olarak ilan edildi.
Aman son güne bırakmayın.
Mutlaka ailenizle ve danışman hocalarınızla görüşün ama en son siz hangi bölümü, mesleği istiyorsanız o alanda mantıklı tercihler de bulunun.
Bu ülkenin geleceği biz gençler olduğumuzu unutmayın.
Ülkemizin tüm Dünya’ya umut ışığı olduğunu ve biz gençlerinde büyük bir umudun ışığı olduğumuzu unutmayın.
Her şey gönlünüzce olsun.
Selam ve dua ile…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.