
Bekir Doğan
Yatırım Yapan Kazanır!
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz beyin, KMTSO toplantısının son bölümündeki konuşmasını dinledim.
Bugün kısaca Hanefi Öksüz beyin konuşmasına değineceğim ve altına imzamı atıyorum. Ancak Hanefi Öksüz' ün sadece KMTSO Meclis toplantılarında değil, KOBİ ve orta ölçekli sanayicilerle de sürekli, en az 15 gün de bir bir araya gelerek dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Avrupa'da, ABD'de veya başka bir ülkede olsa her toplantısına en az 10 bin dolar vererek dinleyebileceğiniz bir isim. Bunu da belirtmek isterim.
Sayın Öksüz: "Ülkemizde ve dünyada bir ekonomik kriz var, ancak bu sizin moralinizi asla bozmasın. Üretim yapmaya devam edin," diyor.
1970'li yıllardan bu yana ekonomik krizleri ve sıkıntılı dönemleri yaşayan biriyim. 1970 öncesini büyüklerimizden dinledik, tarihçilerin yazdıklarından okuduk. Bugünlerin geçeceğini biliyorum, moralinizi bozmayın!
Sayın Öksüz: "Yatırım yapın, yatırım yapmaktan korkmayın! Bugün tam da yatırım yapma zamanı. Ancak AR-GE çalışması yapın, iyi bildiğiniz, doğru sektöre yatırım yapın. Yatırım ve üretim yapan her zaman kazanır! Siz yatırıma devam edin, moralinizi bozmayın!" diyor.
Ben de zaman zaman yazıyorum ve hep söylüyorum: Teknolojiye, uzay ve savunma sanayisine, TUSAŞ'e, elektronik sanayiye yatırım yapın. Az emek, çok katma değerli ürünlere yatırım yapın. Bir danışman tutarak yapın, doğru alana yatırım yapın, uzmana sorun öyle yatırım yapın.
Sayın Öksüz: "Kahramanmaraş olarak ortak iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz. İki kişi, beş kişi, on kişi ortak olmalıyız. Ortaklık demek, az sermayenin çok olması demek, güç birliği demektir. Şu işi yapamayız demeyin, ortak olun, ortak yatırım yapın! Güç birliği yaparak yatırım yapın!" dedi.
Benim de yazdığım bir konu: Allah’ın buyruğu şöyledir: "İki kişi ortak olursa, üçüncü ortak ben olurum. Üç kişi ortak olursa, dördüncü ortak ben olurum." Ortak çalışmak çok güzeldir, ancak samimi ve dürüst ortaklarla yola çıkmak, büyümek demektir.
Sayın Öksüz: "Dedikodu yapmak yerine yatırım yapalım, üretim yapalım. Üretmeyen toplum batmaya mahkûmdur. Her sektörde üretim yapalım. OSB'de verilen arsaların iki yıl içinde yatırıma dönüşmesi gerekiyor. Eğer fabrika yapmayıp üretime geçmezseniz, devlet arsaları geri alıyor. Tomsuklu Karma OSB'de "şu kadar arsa aldı", "bu kadar arsa aldı" diye dedikodu yapmak doğru değil. Yatırım yapmak isteyen varsa, buyursun gelsin, ben kendi arsama bile veririm! Ama iki yıl içinde yatırım yapıp üretime geçmek zorunda. Arsa alıp fiyatı artınca satma dönemi bitti!" diyor.
Ben bu tür dedikoduları sadece Kahramanmaraş'ta var sanırdım. Ancak geçtiğimiz hafta Antalya'ya gittim. Orada gazeteci dostlarla, Maraşlı arkadaşlarla bir araya geldik. İnanın, birbirimizden farkımız yok! İş yapma becerisi olmayan insanlar orada da dedikodu üretiyor.
Sayın Öksüz: "Dünyada ekonomik kriz var. Bir zamanlar en çok ihracat yapan Almanya, ABD veya Avrupa ülkeleri bugün ekonomik krizin pençesinde. Ancak tüm bunlara rağmen, Çin dünyaya mal satıyor! Ekonomik kriz Çin'de yok! O zaman biz de kendimize Çin'i örnek alarak yol yürümeliyiz!"
Çin pazarda yapay zeka ve teknolojiyi kullanıyor, sınırları aşarak ürettiği malları dünyaya satıyor. Oturarak müşteri bekleme dönemi bitti! Yapay zeka ve e-ticaretle herkese ulaşan kazanıyor.
Benim sürekli dile getirdiğim konu: Yatırım yaparken ve yatırım sonrasında, şirketler kendilerine doğru adamlardan oluşan bir danışman ekibi kurmalı.
Allah uzun ömür versin, Kahramanmaraş'ın bilge değeri Hanefi Öksüz' ü dinleyip yararlanmak gerekir. Her sözü Reşat altını gibi..
Hayırlı günler dilerim!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.