Eski işler, Eski Kazanç Yok!

Karamsarlık çok kötü bir şey !.. piyasayı kötülemek ondan da kötü, her gün para kazanılmaz gün olur ayı besler, ay olur, yılı besler ! Mesele ayakta durmaktır..

Herkes şunu söylüyor Türkiye beddua eder gibi: “ İşler bozuk , ekonomi bitti !”

Doğru mu ? , Eski işler yok, eski kazançta yok.. imalat sektöründe e eski karlılık kalmadı.. doğru ama iş var teker dönüyor !

30-50 yıl önce üç beş belli başlı otomobil markası varken, bugün bir çok ülke otomobil yapmaya ve dünyaya satmaya başladı.. hali ile sektör de kar marjı daraldı.. otomobil satılmıyor demek başka , eski kar oranımız uçtu gitti demek başka bir şey !

Bir birimize :” Ekonomi bozuk, eski işler yok, ekonomik durum bitti” gibi lafları söylersek, işler bozulur, ekonomik olarak kendi kendimizi bitiriz ?, olduk battık algısı ile gözümüzün önünü göremez oluruz ..

Hele de : Filan fabrika sahibi iflasın eşiğine gelmiş dedi kodusuna başladığı zaman Türkiye ekonomisini tam olarak bitiriz.. kendimizi bitiriz, herkesin işine sekte vurur geçeriz ..

Bugün yapmamız gereken : işi bozuk olan varsa onun dedi kodusunu yapma yerine ona destek olmalıyız, ona müşteri göndermeliyiz, imkanımız varsa aynı sektörde faaliyet gösteriyorsak onun malını alıp satmanın yoluna bakmalıyız..

Üzüm üzüme bakarak karar demiş atalarımız: “ A fabrikası batıyor dedi kodusunu çıkarsak karşımızdaki tüccar veya ürünümüzü alan kişi de bize şunu söyler: “ Beyim fabrikalar kapanıyor batıyor ürünü şu kadar , üç – beş akçeye verisen alırım ,” dediği gün işte kendinizin iflasını elinizde hazırlamışsınız demektir..

Babalarımız anlatırdı: “Kapalı Çarşıda sabah iş yerini açan esnaf , Siftah yaptım bismillah diyerek ilk alış verişimi yaptım, komşum yapmadı ondan al ! “ dediğini dinleyerek büyüdük, bugün küçük esnaf dan büyüğüne herkes bunu yaparsa toplumsal dayanışma olur..

Dükkana bir adres sormaya giren biri bile selam verir : sabah dükkânın ilk müşterisi bensem alışverişi yapmaya gayret ederim yoksa da yere biraz bozukluk atıp "Siftah benden bereket Allah'tan .. derdi.. ya bugün ?

işler bozuk, ekonomi bozuk, bugün çekle kimseye mal verilmez, diyerek malı satma yerine elimizde tutar , dönen tekere çomak sokarsak gerçekten işler bozulur..

Türkiye de aç kalan, ekmek bulamayan, iş bulamayan bir fert göstere bilir misiniz ? , bugün Türkiye de iş beğenmeme var , aç ve açıkta olan kimsede yok , Kahramanmaraşta şehirde trafikten çıkılmaz oldu, bu arabalar bedava gitmiyor yakıt yakıyor , işimizin bozuk olduğu buradan belli..(!)

Haftanın ilk günü Pazartesi günü : Gelin bugünden başlayarak işlerimiz çok şükür iyi ekmek yiyoruz, bir sıkıntımız yok diye şükür edelim, dua edelim, Herkese dua edelim, Ahmet’in Mehmet’in fabrikası kapanırsa kime ne faydası olacak yüzlerce kişi işsiz kalacak herkesin morali bozulacak bu sebeple iyilikte yarışalım dua edelim, Bir birimizi sevelim, ben benim yazılarımı okuyanı da okumayanı da herkesi seviyorum..

Sevgi ile kalın, güzellikte yarışın !

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi