İngiltere’nin AB’den ayrılması halkın tercihi mi?

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması yönünde oy vermeye yönlendirilmesi ve o yönde de bir kararın çıkması tesadüf eseri gelişen olaylar mı?

Avrupa’nın en güçlü iki ülkesinden biri olan İngiltere durup dururken neden ayrılmayı referanduma götürdü?

Dünya’nın idare edilmesinde İngiltere AB ile mi yoksa ABD ile mi birlikte politika geliştirdi?

Eski SSCB’nin dağılması sonrasında Dünya’da tek süper güç olarak kalan ABD ile AB ülkeleri arasında bölgesel olaylar ve bu olayların çözümü noktasında fikir birliği var mı?

Rusya- Almanya ilişkisi ve bu ilişki kurulurken Almanya’nın AB nezdinde İngiltere’den daha fazla rol alması adeta lider gözükmesi İngiltere’yi mi yoksa ABD’yi mi daha fazla etkiledi?

Son yıllarda AB’nin Dünya üzerinde yönetim bazında ABD’ye rakip olması ve ABD’den farklı düşünmesi İsrail’in bölge ve güvenlik politikası ile çelişmesi ve AB’de bazı ülkelerde Filistin Devleti ile ilişki kurulması ve tanınması ABD- İsrail ekseninde sorun teşkil etmiş olamaz mı? AB’nin elini zayıflatma noktasında İsrail lobisi ayrılma eğiliminde bir çalışma yapmış olamaz mı? Anketler son güne kadar ayrılma yönündeki bu referandumun hayır çıkacağını bilinçli olarak mı gösterdiler?

Türkiye’nin AB üyeliği ve bu süreç İngiliz seçmeninde birlikten ayrılma yönünde oy verme tercihi olmuş mudur?

İngiltere Başbakanı Camerun’un Türkiye ancak 3000 yılında AB’ye üye olur sözünün altında yatan gerçek yoksa bu mu? Bu sözler iç politikadaki oyları etkilemek için mi söylendi?

**

Yukarıda birkaç soru ve bu soruya vereceğimiz cevaplar aynı zamanda Türkiye ve etrafındaki ateş çemberini de anlamamıza yardımcı olacaktır.

Mesela Türkiye- İsrail ile bir anlaşma sürecinde karşılıklı görüşmeler yapılıyor. Bu görüşme tarihi 23 Haziran 2016 tarihinden önce değil de neden sonra ki bir tarih olarak ilan edildi?

Sizce bu bir tesadüf müdür?

İngiltere Filistin Devletine nasıl bakıyor? Gazze kuşatması ve Filistin halkı ile ilgili ne gibi bir düşüncelere sahiptir? Dün İsrail’i İngiltere bir devlet haline getirmiş iken bu gün ilişkiler ne durumda?

Beyler, meseleye çok basit bir anlatım yaparak İngiltere’nin AB’den ayrılmasını hafife almamak gerek.

AB Ülkeleri Ortadoğu’da Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerin sınırları üzerinde değişiklik olmaması yönünde fikir beyan ederken ABD bu bölgede tam tersi uygulamaların içindedir. Sorun sadece Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt Devleti kurulması sorunu değildir. Sorun Ortadoğu da haritanın yeniden çizilmesidir. Bunda Rusya’da ABD’ye destek çıkıyor. Çünkü Rusya Kırım’ı ilhak etti. ABD’liler buna sessiz kaldılar. Bu konuda sesi gür çıkan iki ülke var. Bunlar Almanya ve Türkiye’dir.

**

ABD ve Rusya zaman zaman da Çin Dünya’da güçlü ülkeler istemiyorlar.

Bölgesel ve kendilerinin jandarmalığını, ileri karakol vazifesi yapacak ülkelerin oluşmasına küçük çaplı destekler veriyorlar. O ülkelerde de hoşuna gitmeyen iktidarlar iş başına geldiğinde de en hafif ifade ile darbe yaptırıyorlar. Buna son yıllarda en güzel örnek Mısır’dır. Mısır’ın seçilmiş başkanı askeri darbe ile nasıl indirildi?

Yani demem o ki; İngiltere’de yapılan bu referandum kararı bunun ortaya çıkaracağı sonuç sadece İngilizlerin AB’den ayrılacağı kadar basit değildir.

NATO Komünizme karşı kurulmuş bir askeri teşkilat. Komünizm bitti. Normalde NATO’nun görevi de bitmez mi? NATO şimdi farklı bir konsept içinde. Bunu çözebiliyor muyuz? Şimdiki NATO’nun görev nedir?

**

Şu anda Dünya’da bir iki ülke hariç hepsinde ekonomik kriz var. Büyüme durmuştur. Hatırlanacağı üzere gerek 1. Dünya savaşı ve gerekse de 2. Dünya savaşı öncesinde ülkelerin ekonomik durumu az çok bu günkü koşullardaydı. ABD 1929 ekonomik buhranını ne zaman atlattı?

Dünya’da büyük savaşlar olmaz. Bölgesel ve birkaç ülkenin savaştığı konumlar oluşturulur. Arap baharı denilen savaş ile bu gün kaç ülke bitmiş durumdadır? Ve o ülkelerde halkın durumu nedir? Halk huzur mu buldu? Yoksa tümden huzurunu mu kaybetti?

**

Dünya’da kartların yeniden karıldığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde millet olarak her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var.

Bize bir şey olmaz dememeliyiz.

Anadolu coğrafyası stratejik açıdan büyük önem arz ediyor. Anadolu’ya hükmeden devlet, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’ya hükmetme imkânına her zaman sahip olur. Onun içinde bizi rahat bırakmazlar. Biz küçük hesapları öteleyerek, bir kenara atarak ülkemize ve coğrafyamıza sahip çıkma mücadelesi içine girmeliyiz.

Yazının başından itibaren birçok soru sordum. Aslında sorulan soruların da cevabı içinde verildi. Meselenin gözüken yüzünün tartışıldığı ve esasının ise hiç gündeme getirilmediği bir süreç yaşanıyor. İngiltere’de ki referandumun sonuçları uzun vadede bütün ülkelerde olumlu yada olumsuz etkileri olacaktır.

Biz millet olarak ayakta kalmalı ve mazlum milletlerin hakkını da korkmadan haykırmalıyız. Dünya 5’ten büyük diye haykırdığımız gibi.

Başka bir çıkar yolumuz yok.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi