Esat BEŞER
Küreselleşme – Yerelleşme
Ulusal kültür, kimlikler ve farklılıklar gibi konuların yoğun bir biçimde tartışıldığı günümüzde, küresellik ve evrensellik karşısında yerellik ve yöresellikten yana tavır koyanların sayısında bir artış gözlemlenmektedir.
Küreselleşme süreciyle birlikte, bölgeler ve ülkeler arasındaki sınırlar giderek ortadan kalkmaktadır.
Teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklarla, birçok işletme dünya pazarına girebilmektedir.
Ulaşılan kitle de bununla orantılı olarak genişlemektedir.
Küreselleşmeyle paralel giden bölgeselleşme, aslında anlam olarak zıt görünse de uygulamada küreselleşmenin altyapısını hazırlayan bir gelişmeden ibarettir. Çünkü; tüm bölgesel ekonomik yapılanmalar, aslında gelecekteki tam küresel ticaretin standart kurallarını oluşturma projeleri biçiminde ortaya çıkmaktadır.
Dünya, bir taraftan küreselleşirken, bir taraftan da bölgeselleşmektedir.
Küreselleşme; ekonomik, politik ve kültürel boyutta etkileşimlerle toplumlararası bütünleşmeyi içerirken, beraberinde farklılaşmayı getirmektedir.
Bölgesel, ulusal veya yerel kültürlerin, etnik kimliklerin ön plana çıkışı söz konusudur.
Unutulmuş Kültürel Ürünlerin Dünya Olgusuna Dönüşümü
El sanatları, müzik, dans ve hatta değişik ülkelerin yemekleri gibi birçoğu unutulmuş kültürel ürünler, yeniden gün yüzüne çıkmaktadır. Hatta, önemli bir bölümü “dünya olgusu” haline gelmektedir.
Küreselleşmenin, bütünleşmenin yanı sıra farklılaşmaya da yol açması sonucu, ulus devlete tepki olarak bölgesel ve yöresel boyutta ayrılıkçı hareketlerin, ulus olma veya özerklik talepleri dikkat çekmektedir.
Ki; bu, küreselleşmenin, etkilerin tepkileri doğurduğu çift kutuplu bir süreç olmasının sonucudur.
Küreselleşme, karmaşık süreçlerin bir araya geldiği bir olgular kümesidir.
Küreselleşme sürecinin herkesin paylaştığı var sayılan etkileri, aslında tümüyle birleştirici değildir. Keza, küreselleştirme, birleştirdiği kadar böler.
Küreselleşme süreçlerinin ayrılmaz bir parçası, mekânı giderek bölme, insanları ayırma ve dışlamadır.
Aslında küresel kültürün melez doğasını, Amerikan kitle kültürünün hem modern çağın öncülerine hem de çağdaş dış kaynaklı etkilere olan bağımlılığın yarattığı karşılıklı etkileşim tam anlamıyla açıklamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.