Fatmagül Abacı

Fatmagül Abacı

Ayşe Tatile Çıksın

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl dönümü anavatan ve yavru vatanda “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” olarak kutlandı ve kutlanıyor.

“Ayşe tatile çıksın” Kıbrıs Barış Harekatı’nın şifresiydi. Kimdi bu Ayşe ?

Cenevre’de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın olmadığı kanaati kesinleşince harekatın başlatılacağı anlamına gelen “Ayşe tatile çıksın” parolasını Türkiye Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit’e bildirdi.(Ayşe, Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata’dır.)Ve böylece harekat başlama emri verilmiş oldu.

Rumlar adada soydaşlarımıza zülmediyor ve katliam yapıyordu.Bu durumda bile Birleşmiş Milletler toplantı sonucu olumlu cevap vermedi.Savaş kaçınılmazdı.Rağmen savaş başladı.

***

Rum radyolarında “Bekledim de gelmedin “ şarkısı Stelio Kazancidis tarafından seslendirildi. Aslen şarkı Yesari Asım Arsoy ‘un olan şarkı birçok müzisyen tarafından seslendirilmiştir.

Şarkı Yunan sanatçı Stelio Kazancidis tarafından seslendirilen versiyonu Kıbrıs Türkleri’ne moral olarak baskı yapılması amacı ile Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde radyolardan sürekli çalınmaktaydı.

Beklenen ordu bir türlü Kıbrıs’a ulaşamamıştı. Nihayetinde adadakilerin morali bozulmuş, umutları körelmek üzereyken bir saatlik beklemenin ardından, karadan, denizden, havadan beklenen ordu gelmişti.Saatler 06.05’i gösteriyordu.

Bu esnada Türkiye radyolarında ünlü şairlerimizden Ümit Yaşar Oğuzcan’ın sözlerini yazdığı ve Rüştü Şardağ’ın bestesini yaptığı “Bu kadar yürekten çağırma beni, bir gece ansızın gelebilirim.” Şarkısı moral amaçlı sürekli çalmaktaydı.

Gökyüzünde inci gibi paraşütlü birlikler süzüldü,adanın üstüne.

Denizden donanmamız karaya çıkarma yapmıştı. Havadan uçaklarımız ,

savaş başlamıştı.

Fakat iletişimsizlikten dolayı kendi gemimiz Kocatepe’yi 50 müretebatıyla ne yazık ki kendimiz batırmıştık.Diğer iki savaş gemimiz yara almış ve geri çekilmişti.

Çünkü Rumlar Türk bayrağı çekip kendilerini Türk gösterip kıyım yaptıkları için bizimkiler bizim orduya inanmamıştı.

Daha önce deniz ve hava iletişimi varken,iletişim bölümlere ayrıldığından Uçaklara yüklenen program nedeniyle donanmamızı düşman olarak görmüş ve bombalamıştı.

Bu yanlışlık telsizlerle yapılan iletişim neticesinde idare merkezine bildirilmesi ve öyle iç paralayıcı konuşmalar yapılmıştı ki neticesinde Rum olmadıklarına inanılıp tedbir alınıp, kargaşa ortadan kaldırılmıştı.

***

Kıbrıs’ta anayasal düzeni yeniden sağlamak, Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin güvenliğini temin etmek ve barışı korumak olduğunu,aynı zamanda Rumlar içinde barışın sağlanması için harekata karar verilmişti.

Asıl Amaç adaya barışı getirmekti, her iki toplum içinde.

20 Temmuz 1974’te Barış Harekatının başladığı gün ; öğretmen Sadi Oğuz (kod adı) o güne kadar izcilik adı altında öğrencilerini yetiştirmiş ve nişancı,keskin nişancı gibi gruplara ayırarak gizlice hazırlık yapıyordu ve adaya 4 yıl önce gelmişti.Ordunun gelmesiyle gizlediği formasını çıkarıp giyiyor ve ateşli konuşmalarla gençlerin ve öğretmenlerin karşısına Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli üsteğmen Oğuz Kalelioğlu olarak çıkıyordu..5 bine yakın soydaşlarımızı Magusa’da toplamayı başarır.

Fakat Rumlar’da en çok tehlikeli gördükleri Magusa’ya 10 bin asker çıkarmıştır.

Az sayıda askeri ile başarılı bir savunma gerçekleştirir.

Rumlar kaçtı ve Magusa artık bizimdi.

Magusa’ya giderseniz üsteğmenizimizin heykelini görürsünüz.Kıbrıs’a gidenler bilir.

Oğuz Kalelioğlu,1997 yılında emekli olup, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın danışmanlığını yapmış, Fetö’cülerin açtığı 28 Şubat Davası’nda yargılanıp ve bu esnada 18 ay cezaevinde kalmıştır.

Bir de anılarını yazdığı “Kuzey Kıbrıs Barış Harekatı ve Gazi Magusa” kitabını kaleme almıştır.

***

Harekat 20 Temmuz 1974 günü bugünkü sınırları korunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kazanılmış oldu.Zaferimizin 50.Yılı Kutlu Olsun.

İlk şehidimiz Cengiz Topel ve savaş boyunca 364 şehidimiz olmuştur.

Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

Gazilerimize sağlık diliyorum.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatmagül Abacı Arşivi

Nebi

17 Ekim 2024 Perşembe 17:13